lauantai 5. maaliskuuta 2011

Foccaccia

Focaccia on litteä leipä, jonka päällä on mausteita sekä muita ruoka-aineita. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa. Uskotaan, että muinaiset etruskit taikka kreikkalaiset olisivat kehittäneet alkuperäisen reseptin, mutta nykyisin focaccia mielletään ligurialaiseksi ruoaksi. Focaccia on suosittua Italiassa, jossa sitä syödään esimerkiksi oliiviöljyllä ja yrteillä maustettuna sekä vihanneksilla, juustolla tai lihalla päällystettynä.

Focaccia syödään sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena. Sitä käytetään myös kerrosvoileipien leipänä.
(lähde:wikipedia)


Sovellan usein leipäohjeiden jauholaatuja. Koska meillä harvoin on tavallista valkoista vehnäjauhoa, kaikki onnistuu myös hiivaleipäjauholla. Osan voi laittaa grahamjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoa. Tätä leipätaikinaakin vaivataan kauan ja kohotetaan rauhassa. Se näkyy maussa ja rakenteessa.


Foccaccia 1 leipä

400g vettä
20g hiivaa
30g oliiviöljyä
400g vehnäjauhoja (tai hiivaleipäjauhoja)
100g durumvehnäjauhoja(tai grahamjauhoja)
10g sokeria
15g merisuolaa

koristeluun:
oliiviöljyä
hiutalesuolaa

Täytteeksi:
puolikas punasipuli
oliiveja
tuoretta basilikaa tai rosmariinia

Sekoita kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10min. Lisää suola ja vaivaa vielä 5min. Anna taikinan levätä kulhossa tuunin ajan.
Voitele leivinpaperi öjyllä ja laita se matalaan 30*30cm vuokaan.Painele taikina vuokaan.(uunipeltikin käy, silloin taikinaa ei kannata levittää koko pellin alueelle.)Taikinan kuuluu olla löysää. Painele sormella taikinaan koloja ja paina niihin täytteeksi esim.oliiveja ja punasipulia ja yrttejä. Pirskota tai kaada pinnalle oliiviöljyä. Ripottele leivälle hiutalesuolaa ja kohota vuoassa tunnin ajan.
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Laita leipä uuniin ja laske lämpötila heti 200 asteeseen. Paista 25-35min.
jäähdytä foccaccio ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti